تعمیر فایبر: در این مقاله به نحوه برش و پولیش فایبر / برش فایبر (Optical Fiber) دستگاههای لیزر الکساندرایت میپردازیم:
فایبر چیست؟
همانطور که میدانید تمامی دستگاههای لیزر حذف موهای زائد بر پایه تکنولوژی الکساندرایت برای انتقال نور لیزر از منبع دستگاه(Head) به سطح پوست از قطعه به نام فایبر(Optical Fiber) که همان فیبر نوری از جنس کوارتز میباشد استفاده میکنند.
این فیبر نور ساطع شده را بدون کوچکترین جذبی انتقال میدهد که از مسیرهای oc mirror و coupling lens شروع شده و به spot size و protect window میرسد.
از مزایای این فیبر میتوان گفت که قابل انعطاف بوده و نور لیزر در صورت کالیبره(couple) بودن هیچ تاثیری بر آن نمیگذارد.
چه زمانی نیاز به تعمیر فایبر، برش فایبر و پولیش فایبر است؟
گاهی پیش میآید که فایبر از قسمت هندپیس یا اتصال به دستگاه میشکند یا بر اثر کوپل نبودن سطح مقطع فایبر خال میافتد در این زمان استفاده از دستگاه غیر ممکن میشود و نیاز داریم فایبر را تعویض یا تعمیر کنیم که معمولا برش فایبر انتخابی معقولانه و مقرون به صرفه است.
مراحل برش فایبر و پولیش فایبر (تعمیر فایبر) چگونه انجام میشود؟
مرحله یک: برش قسمت سوخته یا شکسته
در این مرحله ابتدا قسمتی از فایبر را که دارای ایراد خال(سوختگی) یا شکستگی است را با قیچی مخصوص برش فایبر از بدنه اصلی فیبر جدا میکنیم.
مرحله دو: بریدن شیلدها و روکشهای فایبر
قبل از هر اقدامی نیاز داریم که به هسته اصلی فیبر نوری دسترسی پیدا کنیم بدین منظور ابتدا روکشهای روی کوارتز را برش داده و جدا میکنیم که معمولا دو لایه پلاستیکی و سیلیکنی است گاها پیش میآید که فایبر دارای روکش فلزی باشد که آن را با استفاده از دستگاه میکرو فرز دورانی برش میدهیم.
در تمامی مراحل تعمیر فایبر باید دقت کنیم هیچ ضربه و آسیبی به فیبر وارد نشود.
مرحله سه: برش هسته (core) اصلی فایبر
جهت تعمیر فایبر، فایبر را داخل دستگاه quartz optical fiber cleaver میگذاریم و دستگاه توسط الماس خود فیبر را به صورت کاملا صاف برش میدهد.
بسته به قطر هسته فایبر از تیغههای مناسب آن استفاده میکنیم که معمولا 2 میلیمتر میباشد.
مرحله چهار: کوپل کردن (Coupling) فایبر داخل کانکتور (Joint)
پس از مراحل بالا باید فایبر را در مرکز کانکتور قرار دهیم و کاملا آن را فیکس کنیم
این کار توسط شابلونی مخصوص و میکروسکوپ با قابلیت اندازهگیری میکرو انجام میشود که پس از Centre کردن فایبر توسط چسب هایی بر پایه سیلیکون و اپوکسی در جای خود فیکس میشود.
مرحله پنج: پولیش فایبر (polishing)
آخرین مرحله جهت تعمیر فایبر لیزر پولیش آن به منظور یک دست و کاملا صاف شدن و شفافیت بالای سطح مقطع فیبر انجام میشود.
این مرحله حدود یک روز کامل برای هر عدد فایبر لیزر زمان میبرد.
پس از فیکس کردن فایبر در کانکتور(Joint) آن را داخل دستگاه پولیش قرار میدهیم و حدود 20 لایه مختلف مخصوص پولیش فایبر کوارتز را در هر نیم ساعت تعویض میکنیم و پس از تعویض هر لایه اسپری پولیش مخصوص آن را بر سطح آن میزنیم.
این کار را آنقدر تکرار میشود تا سطح فایبر کاملا شفاف شود.
مرحله تست
در پایان برای اطمینان از مراحل انجام شده و کیفیت کار، فایبر را در دستگاه میکروسکوپی که سطح مقطع آن را به ما با جزییات نمایش میدهد میگذاریم و اگر مورد قبول بود به شبیهساز وصل کرده و میزان عبور نور و نرخ برگشت (Reject) آن را اندازه میگیریم در صورت قبول شدن چک لیست، فایبر ما تعمیر شده و آماده استفاده میباشد.
باید توجه داشته باشیم قبل از استفاده از فایبر تعمیر شده باید ایراد اصلی دستگاه که به سبب آن فایبر آسیب دیده است را بر طرف نماییم.
سپاس که تا پایان مقاله تعمیر فایبر همراه ما بودید
تیم تحقیق و توسعه الکترونیک طب